Tips Kekal Bertenaga Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Kareem yang penuh keberkatan lagi penuh keinsafan pada Semua umat Islam di seluruh Dunia. 
Tips kekal cerdas berpuasa

Ok, Sharing untuk Kekal Cerdas Bertenaga sepanjang Bulan Ramadhan

minum 8 gelas air waktu berpuasa

1) Mengambil 8 Gelas Air Selepas Berbuka

Di antara waktu berbuka hingga ke waktu sahur, cuba untuk bahagikan pengambilan air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Di antara waktu cadangan ialah:-
  • 1 gelas selepas bangun sahur
  • 1 gelas selepas bersahur
  • 1 gelas selepas azan Maghrib
  • 1 gelas selepas solat Maghrib
  • 1 gelas selepas makan
  • 1 gelas solat Isyak
  • 1 gelas selepas solat Terawikh
  • 1 gelas sebelum tidur
  • Dah cukup 8 gelas
Kalau nak lagi bagus, boleh amalkan  Min Kaffe sebelum dan selepas berbuka sebagai tambahan pembekal tenaga segera dan berpanjangan.

2) Galakkan Anak-anak Minum Air Kosong

Sebaik-baiknya, galakkan anak-anak kita untuk minum air kosong. Sekiranya sukar, boleh berikan mereka jus buah-buahan atau pop ais berperisa (sebaik-baiknya jus buah-buahan yang disejuk bekukan seperti ais krim pop)

3) Jangan Mengambil Pil Bergaram

Ramai di antara kita yang mengambil garam berlebihan dalam diet mereka. Jika bimbang kehilangan mineral tubuh melalui peluh, boleh pilih minuman sukan. Sangat disyorkan mengambil minuman isotonik rendah atau bebas karbonat.

4) Berhenti Kerja Berat Sekiranya Tidak Mampu

Segeralah berhenti melakukan kerja berat atau kerja luar (outdoor work) sekiranya berasa pening, hendak pitam atau terlalu letih.

5) Pakaian Nipis

Memakai sehelai pakaian yang ringan, berwarna terang sekiranya bekerja di luar rumah. Tukar segera kepada pakaian kering sekiranya ia dibasahi peluh. Elak sama sekali memakai pakaian daripada getah (tiada pengudaraan).
Makan buah tembikai cerdaskan badan

6) Mengambil Buah-buahan

Tembikai mengandungi 90% air. Jadi sangat disyorkan mengambil buah tembikai sewaktu berbuka. Oren, limau gedang (grapefruit) dan tembikai lain seperti tembikai susu turut mempunyai kandungan air yang tinggi.

7) Mengambil Sayur-sayuran

Walaupun kandungan air dalam sayur-sayuran tidak setinggi buah-buahan, namun ia turut menjadi sumber air yang kaya dengan nutrien. Amalkan mengambil saderi, timun, tomato, cili hijau dan salad. Boleh juga dijadikan jus campuran bersama buah-buahan.
Kandungan serat yang tinggi juga sangat bagus untuk kesihatan, apatah lagi sewaktu berpuasa.
Yang penting, perhatikan apa yang kita makan dan minum sewaktu berbuka dan bersahur. Jangan makan tak ingat dunia. Lepas tu satu hari kelaparan…hehe. Bersederhana itu adalah terbaik. Semoga tips mengelakkan terhidrasi pada bulan puasa ni dapat membantu semua untuk lebih cergas dan sihat pada bulan yang penuh berkat dan rahmat ini ?
Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Adibah Karimah

>