Category Archives for "Keluarga"

Hal keluarga

Adibah Karimah Turns 31 Today!

Adibah Karimah Turns 31 Today !
(28th August 1986 -28th August 2017)
ALHAMDULILLAH, SYUKUR ! Dah 31 Tahun ALLAH bagi pinjam Nyawa Hidup di atas Muka Bumi ni. Jika ditanya apa Perasaan dah Berumur 31 ni? Jika Dulu Masih dibayangi angka 20 an, Kini 30 an memang Berbeza dari Segi Mental dan Fizikal. Terasa Lebih Dewasa Meniti ke hari senja dan Berfikiran lebih Terbuka dan Matang. gehtuuu… Yela, Anak2 Makin Meningkat Dewasa dan Membesar bagai Juara. Mak ni pun kadang2 sengal lagi.haha! InshaALLAH memang banyak target dan Azam terutama menjadi Wanita dan Isteri yang Solehah dan Ibu yang memberi Inspirasi pada Anak2. Target untuk Lebih Belajar dan Mendalami ILMU Kerohanian untuk Memperbaiki Diri yang Jahil Tentang ILMU Akhirat. Hidup di Dunia kita tak tahu berapa lagi Masa Berbaki untuk Persiapan Berjumpa yang Maha Esa.

Continue reading

School Holiday Part 1!

School Holiday with kiddos 2015!
Plan punye plan nak buat passport anak bagai kekononnya nak School holiday ke Ho Chi Minh City lepas terserempak dengan Alif syukri terlajak laris with kiddos dekat Tan so nat Airport and tersama flight dengan diaorang.. Then discuss dengan Mr Doc Hasbi next school holiday cantik jugak idea if bawak anak ke sini kan.. At least Merasai angin ke luar malaysia pulak.. Haha~~  Asik2 naik Cameron & Genting Highland! Ekekek..;p

Budget untuk anak2 if Cuti sekolah memang dah sesiap simpan dalam tabung!  ..Jadi bila difikirkan balik yang ke 100 kali, macam tak sesuai je nak bawak pergi sana.. Sebab utama difikirkan Si mak nya yang akan lebih2 pergi shopping moping mengalahkan anak yg sepatutnya entertain diaorg bercuti.. Hahaaa!! Siapa yang dah pernah sampai Vietnam situlah tempat syurga mak mak membeli belah..! Jadi terus ubah plan! Konon nak pergi luar negara sangattt tapi malaysia ni pun banyak lagi tempat tak khatam.lol:p.. 

So discuss2 balik kitaorang Book travel ke Melaka and Port Dickson untuk 4 hari 3 malam.. Rasa sakan dah kot 4 hari tu… Before pergi si ayahnya siap buat itternary dari day 1 until day 4…Macam tourist guide gehtuu.. hehee
Day 1
Keluar dari rumah around 12pm.. Terus waze direct to Bayou Lagoon Park Resort Melaka.. Lunch KFC nearest Bayou, then check in around 330pm..  We stay here utk 2 Nights. Sesampai sana suruh bibik bawak bebudak pergi terjun Waterpark kat bawah. Dah memasing punye excited nak terjun..tak menyabo dah.. 😉

Cuti Sekolah bersama anak-anak ke melaka dan port dickson

Bercuti ke melaka sekeluarga
Menginap di Bayou Lagoon Resort Melaka
Amir Khalif dan Amina Sofia dah ready nak mandi kolam Bayou Resort
Malam tu kitaorang dah plan awal2 lagi nak Ber’Shell Out’ di Restoran Selera Warisan D’Maria berhampiran MITC Ayer Keroh Melaka. This place ramai sangat yang suggest disebabkan Sedap & Murah..! Siap masuk dalam entry “Oh Bulan”.. Jadi tak fikir panjang dah & termasuk jugak dalam schedule dinner. Terus meluncur laju ke sana selepas maghrib.
Sesampai sana tak ramai lagi orang. Duduk dekat meja & order utk 3 set makanan Dewasa.. Katanya 1 set utk RM30. Price not bad la kan.. Budak2 tak dikira. I have 4 kids.. Jadi we ols duduk la dekat meja panjang yg boleh memuatkan 3 Adults + 4 kids.. Even si baby just pangku.. Tapi nak la tempat yg luas ckit utk tak berebut bagai nanti. Tau2 jelah kalau dah 3 hero malaya bergabung..huhuu… Then after 10 min termenung atas meja, You knowww what! Tersangatlah BAD SERVICE honestly bagitau.. Diaorg pergi siapkan tempat kami nak bershell out tu di tepi sinki & meja yg kecik dengan 4 Kerusi. Woowoo..! 

Ni first time kot pergi kedai makan duduk tempat lain they serve tempat lain tanpa apa2 signal terlebih dahulu. Ada ke patut? Kot la nak inform ke apa. Ni alih2 dah siap hidangan meja makan, then Makcik tu just bagitau “dik, dah siap meja belah sana”.. And me yg rasa blur2 berasap dah keluar ni, tanya dkt owner tu.. Kenapa sana? Tak sini.. Anak ramai ni.. Tu meja kecik. Alasan dia sebab order 3 set shj ikut kepala dewasa.. Oh macam tu eh! Dah kalau anak ada 10 tapi kepala dewasa 2 org kiranya kasi meja utk 2 org jela ye.. Its soo Bad Service! 

Makan malam di shell out melaka yang terlebih mahal
Muka of coz kena maintain senyum nak masuk blog kan..hahahha.. Tu meja untuk 3 orang they serve terpaksa amik kerusi letak bucu sorang.;p (Kemewets nye si bibik..lol..;p)



Dinner shell out di melaka kurang memuaskan

Nak makan rasa macam dah lain macam. Tawar hati. Bila beralih plk kat meja tu.. Eh apesal sikit pulak? Trs scroll fb kawan yg pernah makan kat sini dia inform order 3 set banyak sangat sampai tak habis makan.. Seriously lain! Tengok meja sebelah yg they serve utk 2 set makan dewasa, eh asal sama je. My hubby tak nak cerita panjang lebar, just makan cepat2. Orang cakap sedap sgt sambal, for me is biasa sahaja! Jauh beza dengan tempat lain. Bukan sebab dah marah tapi memang biasa sahaja! After this trs Band & katakan tidak utk this place! Service BAD (thumbs ke bawah sejuta kali) ahakss..;p

Menonton 9D theatre di Bayou Lagoon Resort Melaka

Balik Apartment bawak anak tengok 9D Theatre utk release tension yg td. Yg ni pulak rasa bukan 9D, tapi 2D je kot. Tapi layankan jelaaa demi anak..;”)

Day 2
Hopefully today More shining Day for us to Enjoy! After Breakfast at Bayou terus ke Melaka Heritage. Bandar yang penuh dengan sejarah. Rasa nak menitik pulak air mata..;'(.. Teringat zaman kecil2 ku disini. My parents bawak naik beca & jalan2 around here. Today its my turn pulak. How time flies so fast. Termenung seketika… Hewhew.. Banyak sgt dah perubahan and dah berkembang maju dari satu tempat ke tempat yg lain.
Round2 ambil gambar sampai ke puncak then naik beca keliling bandar melaka. Si Ayah beriya bercerita dekat si anak sejarah2. Parameswara, puteri gunung etc.. Hehee~~(Maknya tak berapa minat sejarah jadi muka blur2..;p)

bergambar dgn burung nuri di a famosa melaka

jalan-jalan dalam kota lama a famosa melaka

bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka
bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka raya
bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka nai beca
Time ni bersungguh pakcik beca ni stop dari satu tempat ke satu tempat.. Bercerita tentang sejarah melaka.. Tengok pembawa beca lain takda pun stop2 nak story.. how lucky kitaorang that day sebab naik beca pakcik ni. At least we gain some knowledge right?

bercuti dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka dgn family

bercuti dgn anak-anak ke bandaraya bersejarah melaka
melancong ke tempat menarik di bandaraya bersejarah melaka

Makan angin dgn keluarga ke bandaraya bersejarah melaka

Jalan-jalan sekitar Bandar Bersejarah Melaka

Bergambar depan kota sejarah A Famosa Melaka

Jalan-jalan naik beca sekitar Bandar Bersejarah Melaka Raya

Jalan-jalan naik beca sekitar Bandar Bersejarah Melaka

Next, our lunch at “Ta Chi House cafe..” 

Makan di restoran baba dan nyonya paling sedap di melaka

Ni pun suggestion dari Blogger2.. Mula2 nak pergi makan dekat asam pedas yg fames tu. tapi fikir balik alang2datang Melaka wajib pekena masakan Baba Nyonya.. Barulah betul2 feel~.. Asam pedas kl pun ada..ghee..;p Berdoa moga tak jadi macam semalam. Hehee.. Sesampai sana Alhamdulillah! Dapat parking betul2 depan kedai apek ni. Masakan Baba Nyonya Chinese Muslim. Masuk2 terus tanya, Halal & ada cop Jakim? Si apek ni bagi salam & cakap semua tu ada. so tak cerita banyak terus mengorder yg disuggestkan oleh apek ni. 

Here all this list!
Lunch di restoran baba dan nyonya paling best di Melaka

Kitaorang pun Order Asam Pedas ala Baba Nyonyas.. Seriously sedap! 
Makan cendol durian baba nyonya paling sedap melaka
Perghh..!! Cendol Durian memang kasi 10 Bintang dooo..! Sedap gilss..lol;p.. Of coz will come again next!
Sampai hotel lepas solat, trs berkampung di waterpark bawah sampai kecut segala mana yg kecut! Haha… Seriously sgt best sbb mak ayah pun naik sekali gelongsor pusing2 dengan anak2. Best sangattt!! Release je fikiran.. 

Seharian mandi main air di Bayou Lagoon Resort Melaka

Malam tu, pergi makan dekat “Pak Putra Tandoori & Naan Restaurant”.. Yang ni pun ramai suggest if datang melaka WAJIB singgah. Perghhh..! Sampai tahap wajib tu. kitaorg laki bini ni memang suka explore makan tempat yg org suggestkan best2.. Memang suka mencuba benda baru. 

Restoran Pak Putra di melaka makan roti nan cheese paling sedap

Sesampai sana, fikir 2x nak turun ke tak. Sebab ramaii sgt org.. Hati nak cuba tapi fikir mesti lambat ke apa. Malas dah nak fikir panjang turun jela kereta pergi book tempat. Memang rezeki kami sampai je org bangun dah siap makan. Dalam 20 min jugak tunggu. Sesambil tunggu tu dengar mamat sebelah ni sembang dengan chinese lady. ” i come all da way from KL to dinner here.. Memang tak boleh lawan la dekat tempat lain”.. Iols kuis siku dekat si somi. Hahah..! Hamboiii sedap sgt ke tuuu.. Dr kl semata nak makan sini.. 

After that makanan kitaorang pun sampai la.. Lepas rasa sesuap sambil pejam mata, ya hampunnnn inilah Roti Naan Chese tersedap pernah aku makan!!! Seriously like pizza yg korang tarik2 ada cheese tu. haa, lebih kurang nan sini. Dengan ayam tandoori yg lembut isinya dengan rempah merah tu.. Terus rasa alaaa menyesalll tak order bawak balik bilik. Nak order lagi confirm lambat pulak. Tapi mujurr cukup orders semua kekenyangan pulang. Anak tak habis2 cakap, sedap nya ma! Nak datang lagi.. Terus teringat si mamat tu cakap tadi, all da way dtg dr kl.. Kalau aku pun sanggup kalau cenggini punye sedap! Hahaha

roti nan cheese paling sedap di melaka
To be continued next day in next entry!

Sheer Driving Pleasure!

Sheer Driving Pleasure!..whose tagline is this?…can you guess??..gheee.;p..it’s from BMW… Elegant and exclusive lagi menawan..;) its nothing impossible when your start to believe in yourself on what you do and what you want to target & achieve in your life!..for me, memiliki kereta idaman BMW is one of my dream!..syukur dipertemukan dengan bisnes premium beautiful ni. Semua orang mahu milik, hanya mampu @ tidak sahaja..am i right??…;p
Last weekend.. my hubby, mr raz and me went to BMW at Damansara to book a brand new 3 series yg baru keluar iaitu BMW F30!.. dah lama tunggu for this one, finally officially launched in malaysia & ready in stock!..phewsss!!..;) dalam hati kecilku, betul ke nak booking ni or survey2 je dulu..cdm hanis even from milan keep on supporting me, “BELI TERUS JE DIBA”..hehehe…nasib buat biz, ayat beli terus je tu macam beli ikan bilis je kat pasar makk..ekekke.. tapi dalam biz ni it’s nothing impossible beli terus je even ribu riban!..just follow da leaderrr..;p
lets have a look the pictures!…its awesome!!..;).

Adibah Karimah a premium beautiful top GLG agent at BMW to test drive new F30

BMW tagline “Sheer Driving Pleasure”…Elegant, Exclusive & Impressive…;)

Adibah Karimah a premium beautiful retailer top GLG agent at BMW to test drive new F30

Adibah Karimah a premium beautiful online top agent at BMW to test drive new F30

Premium beautiful top GLG agents at BMW to test drive new F30

Mr hasbi & Mr raz survey2 then start with BMW 328i…price compared to 320i differs around rm50k..

Premium beautiful top agent at BMW to test drive new F30 328i 3 series

I like this colour metalic silver!…for ladies so elegant & soft looking…;)

Premium beautiful top bloggers from GLG agent at BMW to test drive new F30

lets push the button to start da engine!..;p

Hasbi dan CDM Raz both premium beautiful top GLG agent at BMW to test drive new F30

Ambil feel in new car!..driver & passenger..ekekeke…;)

Adibah Karimah a premium beautiful top GLG agent at BMW showroom

Testing!..testing!…Mr raz already have 2 beemer..this time he come to support biz partner to buy & become a middleman also..haha..becoz he really expert about BMW..husband of CDM Hanis Haizi…;)

Adibah Karimah a premium beautiful top GLG agent at BMW to buy F30 320i

luas seat belakang ni…sgtla selesaaaa….;)

Adibah Karimah a premium beautiful Green Leaders group at BMW to test drive new F30

NOW, its my turn to have a feeling!..

Adibah Karimah a premium beautiful corset top online marketing agent at BMW

adibahkarimah.com @ BMW damansara testing BMW F30!…;)

CDM Adibah premium beautiful top agent at BMW to test drive new F30

It’s time to test drive BMW F30…start with petrol variant 320i first then followed by diesel 320d…initially mr hubby more interested in diesel becoz of more torque power…. but when you hear da sound of diesel ada sedikit bunyi macam pikap hilux… hehe ;p… walaupun actually this diesel engine noise is a lot much reduced in F30 compared to previous model, we still prefer petrol engine..
In fact, the 320d sound is quieter than our previous Mercedes Benz C200 Kompressor. Sampai ada sedara kat kampung tanya kereta you rosak ke?  hehe.. taknaklah nanti kalau pakai 320d ada orang cakap kereta rosak lagi… 😉 Finally, we decided to take 320i.. more suitable for business purpose.

CDM Adibah Karimah a premium beautiful top GLG agent at BMW showroom

After test drive, we were served with cake & coffee…its awesome!..sebab perut pun mmg dah lapar becoz bz seharian ke sana ke mari… macam secret recipe pun ada loll…;)…this time we have a discussion with the salesman. He is nice person, & you guess what??..we are going to get 6% cash rebate! that’s a lot of cash tu… if any of you nak beli BMW boleh bgtau i nanti boleh arrange appointment and get that cash rebate too! i will introduce you this good salesman…;)
Here, BMW 320i sport red metalic colour!…mmg tersangat elegant!..;)

 CDM Adibah at BMW to buy new F30 as for premium beautiful business car

CDM Adibah Karimah at BMW to buy new F30 as for premium beautiful business car

CDM Adibah at BMW to buy new F30 320i as for premium beautiful business car

Which one do you prefer?..white, red or black!??…seriously, berpinar mata nak choose colour…but, white colour is the last on the list….sebab senang nampak kotor kan kalau hujan or calar bagai..hehehe…

CDM Adibah at BMW showroom to buy new BMW F30 as for premium beautiful business car

Fuhhhh!!….both are smart!…red or black? black or red?…merah hitam, hai o perjuanganku,…hehehhe…;)

CDM Adibah a premium beautiful top agent at BMW to buy new F30 as for business car

CDM Adibah a premium beautiful top online agent at BMW to buy new F30 as for business car

Can you guys guess which one i chose?… hurmmm, soon will be officially mine!!..then you will see…just wait for it ok!!….;)
“There is no ending to your dreams or plans… Life is a journey from a moment to another.. Live each moment to it’s fullest….”

happy new year everyone!!!


salam..selamat tahun baru 2011..!!so, ape azam kite untuk tahun baru ni??adakah tahun 2010 telah mengubah hala perjalanan hidup kita?adakah YA atau TIDAK?kalau TIDAK jawapannya, apa patut kita lakukan?haaaa, kite kena atur strategi kita…mahu duduk diam dan tengok orang lain berjaya atau orang berjaya itu adalah kita??ermmmm, so rakan2 sume sama2lah kita fikir dan renung2kannya!!!

MY TARGET OF TIS YEAR 2011!!!

1) Kukuhkan kewangan, buat simpanan
2) Target melancong FREE
3) Kembangkan lagi bisnes & kembangkan lagi rakan kongsi
4) Jadi usahawan yang berjaya!!

contoh2 orang yg berjaya!!!

(POSITIVE, PROGRESSIVE, PROFESSIONAL)

SIAPA YANG NAK UBAH HIDUP KITA, KALAU KITA TIDAK MENGUBAHNYA SENDIRI!!!


>