Tips Kekal Bertenaga Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum

Salam Ramadhan Kareem yang penuh keberkatan lagi penuh keinsafan pada Semua umat Islam di seluruh Dunia. 
Tips kekal cerdas berpuasa

Ok, Sharing untuk Kekal Cerdas Bertenaga sepanjang Bulan Ramadhan

minum 8 gelas air waktu berpuasa

1) Mengambil 8 Gelas Air Selepas Berbuka

Di antara waktu berbuka hingga ke waktu sahur, cuba untuk bahagikan pengambilan air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Di antara waktu cadangan ialah:-
  • 1 gelas selepas bangun sahur
  • 1 gelas selepas bersahur
  • 1 gelas selepas azan Maghrib
  • 1 gelas selepas solat Maghrib
  • 1 gelas selepas makan
  • 1 gelas solat Isyak
  • 1 gelas selepas solat Terawikh
  • 1 gelas sebelum tidur
  • Dah cukup 8 gelas
Kalau nak lagi bagus, boleh amalkan  Min Kaffe sebelum dan selepas berbuka sebagai tambahan pembekal tenaga segera dan berpanjangan.

2) Galakkan Anak-anak Minum Air Kosong

Sebaik-baiknya, galakkan anak-anak kita untuk minum air kosong. Sekiranya sukar, boleh berikan mereka jus buah-buahan atau pop ais berperisa (sebaik-baiknya jus buah-buahan yang disejuk bekukan seperti ais krim pop)

3) Jangan Mengambil Pil Bergaram

Ramai di antara kita yang mengambil garam berlebihan dalam diet mereka. Jika bimbang kehilangan mineral tubuh melalui peluh, boleh pilih minuman sukan. Sangat disyorkan mengambil minuman isotonik rendah atau bebas karbonat.

4) Berhenti Kerja Berat Sekiranya Tidak Mampu

Segeralah berhenti melakukan kerja berat atau kerja luar (outdoor work) sekiranya berasa pening, hendak pitam atau terlalu letih.

5) Pakaian Nipis

Memakai sehelai pakaian yang ringan, berwarna terang sekiranya bekerja di luar rumah. Tukar segera kepada pakaian kering sekiranya ia dibasahi peluh. Elak sama sekali memakai pakaian daripada getah (tiada pengudaraan).
Makan buah tembikai cerdaskan badan

6) Mengambil Buah-buahan

Tembikai mengandungi 90% air. Jadi sangat disyorkan mengambil buah tembikai sewaktu berbuka. Oren, limau gedang (grapefruit) dan tembikai lain seperti tembikai susu turut mempunyai kandungan air yang tinggi.

7) Mengambil Sayur-sayuran

Walaupun kandungan air dalam sayur-sayuran tidak setinggi buah-buahan, namun ia turut menjadi sumber air yang kaya dengan nutrien. Amalkan mengambil saderi, timun, tomato, cili hijau dan salad. Boleh juga dijadikan jus campuran bersama buah-buahan.
Kandungan serat yang tinggi juga sangat bagus untuk kesihatan, apatah lagi sewaktu berpuasa.
Yang penting, perhatikan apa yang kita makan dan minum sewaktu berbuka dan bersahur. Jangan makan tak ingat dunia. Lepas tu satu hari kelaparan…hehe. Bersederhana itu adalah terbaik. Semoga tips mengelakkan terhidrasi pada bulan puasa ni dapat membantu semua untuk lebih cergas dan sihat pada bulan yang penuh berkat dan rahmat ini ?
Sharing Is Caring, Caring Is Loving, Loving Is Everything

Tips Kekal Cergas di Bulan Puasa

Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat Islam di seluruh alam. Bulan dimana umat Islam mengerjakan ibadah puasa selama sebulan disamping melipat-gandakan ibadah-ibadah lain seperti sembahyang malam, bersedekah dan banyak lagi.

Tips kekal cergas ketika berpuasa dan bekerja

Berpuasa secara asasnya meletihkan terutama yang bekerja. Ada beberapa
tips untuk dikongsi bagaimana untuk kekal bertenaga dan segar di tempat kerja ketika berpuasa;

Tips 1:

Dengar bacaan surah Al-Quran menggunakan fon telinga. Sekiranya tidak mengganggu rakan sekerja bolehlah ikut bacaan tersebut. Insya-Allah anda tidak akan mengantuk.

Tips 2:

Duduk di tempat bercahaya terang. Kalau anda bekerja di dalam ofis, pastikan lampu dibuka terang. Sekiranya lampu malap, sekali-sekala anda harus keluar dan pergi ke tempat cahaya terang seperti di bawah sinaran matahari untuk kembali segar.

Tips 3:

Basahkan muka anda dengan air sejuk bila terasa letih dan mengantuk. Begitu anda pasti kembali segar sebab badan akan memberi respon kepada suhu sejuk tiba-tiba dan cuba untuk kekalkan suhu badan.

Tips 4:

Letakkan wangian di meja kerja. Bau yang wangi boleh merangsang otak dan mengembalikan kesegaran badan terutama ketika mengantuk.

Tips 5:

Bersenam ringan dalam pejabat. Anda cuma perlu meluangkan beberapa minit untuk buat regangan otot, melompat setempat, skipping, tekan tubi atau sebagainya untuk menaikkan kadar degupan jantung dan kembali segar dan aktif.

Tips 6:

Tidur yang berkualiti. Kebiasaan untuk umat Islam bangun malam untuk beribadah menyebabkan tidak cukup tidur. Semasa tidur badan dan otak kita berehat. Kita sepatutnya berasa cergas dan bertenaga selepas bangun dari tidur. Tidur yang berkualiti boleh dicapai dengan menggunakan lapik tilam atau selimut Bio Velocity Sleep Mate.

Tips 7:

Amalkan diet yang seimbang. Jangan lupa bersahur dan jangan makan dalam tempoh sejam sebelum tidur. Minum jus buah-buahan atau minuman bervitamin seperti BB Plus untuk kekal sihat.

Selamat berpuasa!

Credit to : Dr Hasbi

Macam mana raya u ollss??

Syukur Alhamdulillah..selesai sudah sebulan berpuasa, kini tiba syawal menjelma…Bulan puasa yg penuh barakah,kenikmatan rezeki yg berpanjangan telah berlalu meninggalkan kaum muslimin & muslimat..;)
Macam mn raya kawan2 sume?best x??me??tahun ni gebaboommm!!!bestt sgttt..sambil2 menyelam minum air bandung, sirap, anggur..hehhe(ada maksud tersurat)..masa ni la kte nak jumpe saudara mara, sahabat2 lama, jiran tetangga…yela, setahun sekali berjumpe..betul x??hari raya baru jumpe..klu hari biasa semua sibuk dgn family & kerjaya masing2…
For me, tahun ni cukup bermakna compare with tahun sebelumnya..whyyy???becoz dapat ramai kenalan & contact..wohoooo!!mana x nya, raya sakan + bisnes sakan..hehehe;)syukur alhamdulillah dipertemukan dgn my lovely business..sgt senang untuk closing..;))..yela, produk PB yg sememangnya hebat & tiada tandingan!!;))
After raya, sume pening kepala coz budget banyak yg lari..yg buat personal loan, habis begitu shj without any backup of income..Alhamdulillah, sesiapa yg buka akaun 9hb ni mesti tersenyum lebar…nape x nya, RM4500 already dlm account masing2…boleh buat open house BBQ gitu..kerlasss….hehehhe;))
Sape lg yg nak rebate selepas raya ni??bulan depan pulak dlm akaun anda??i’ll show da way…
calling2 me:
0196615447
@

Happy Fasting to All Muslim…


Assalamualaikum wtb…
Its been a year and now Ramadhan is coming!!! A month of seeking forgiveness, seek for demolishing all sins that had been made and a month of improving the worship to Allah SWT… It is a kind of test to our faith, for us to feel the hunger for a month but nothing compared to those who have to hunger daily in their life. We have to appreciate for what Allah have given us and must have faith of what we are doing.

May This Ramadan be as bright as ever.
May this Ramadan bring joy, health and wealth to you.

May the festival of lights brighten up you
and your near and dear ones lives.

May this Ramadan bring in u the most
brightest and choicest happiness and
love you have ever Wished for.

May this Ramadan bring you the
utmost in peace and prosperity.

May lights triumph over darkness.

May peace transcend the earth.

May the spirit of light illuminate the world.

May the light that we celebrate at Ramadan
show us the way and lead us together on the
path of peace and social harmony

Wish All of You A Very Happy Ramadan Mubarak
Bertekadlah mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan. Barangsiapa Jujur kepada Allah, maka Allah akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahkannya melaksanakan perkara-perkara kebaikan. “Tetapi jikalau mereka benar terhadap Allah, nescaya yang demikian itu lebih baik bagi mereka.” [Q.S. Muhamad (47): 21]